Hoe is Samke ontstaan.

Om steeds weer nieuwe planten en bloemen te kweken zijn er div. manieren .
In de meeste geval doen dit veredelaars die met een kwastje het stuif meel  op een andere plaSAMKEnt aan brengen, dus de taak van de bijen over nemen het voordeel is dat dan de vader bekent is en of een bepaalde creatie wil kweken.
Echter dit is allemaal niet zo eenvoudig  als men denkt want niet iedere plant is hiervoor geschikt.
Ik zelf laat de bijen gewoon hun gang gaan en haal in de na zomer van enkele fuchsias  rijpe zaad knoppen er af en noteer dan wel van welke plant , want dan wordt dit de moeder.
Om te kijken of het zaad door de bijen is bevrucht maak ik met de vingers de zaadbal fijn in een glas water het zaad dat dan naar de bodem zakt is meestal goed , het kan dan een zaadje zijn maar ook tien tallen dit wordt dan gedroogd en na een tijdje gezaaid het kan dan na 14 dagen maar ook in het voorjaar.
Het zaad is klein en het zijn licht kiemers d.w.z. dat het zaad op het zaai grond wordt gelegd en niet wordt bedekt met grond dit onder glas op 20-25 gr dit kan 14 dagen duren maar ook 2-3 maanden voor dat het zaad kiemt.
Nu wordt het spannend want elk zaadje kan een andere bloem of kleur geven dus ieder plantje wordt op gekweekt om optimaal te profiteren voor een nieuwe bloem na een tijdje gaan de kneusjes in de vuilnis bak de rest wordt dan door gekweekt en na een paar maanden met een beetje geluk  hou je dan een nieuwe bloem over.
Zo is ook samke ontstaan de vader is niet bekend  de moeder is de opgaande struik  met enkele bloem  de phillis
Samke is een hanger met duSAMKEbbele bloem en de kleur is na genoeg het zelfde en  is een ongelooflijke rijke bloeier die goed tegen de zon kan.
Hij bloeit iets later dan andere fuchsias maar als hij eenmaal bloeit is het constant  een zee van bloemen tot het gaat vriezen door zijn rijke bloei vraagt hij wekelijks ,liefst oplosbare mest 20-20-20  omdat dit direct door de plant wordt op genomen ook gebruikt hij wat meer water dan de meeste andere fuchsias niet over drijven maar gewoon vochtig houden.
Het overhouden in de winter is ook goed mogelijk .
Iedere nieuwe plant krijgt dan een naam die nog niet bestaat en samke is af geleid van de voor namen van mijn klein kinderen SAMantha en KEvin dus  SAMKE.
Samke is gezaaid in 2005 en na 3 jaar op de keuring gebracht in de bilt op 2008 dit om zeker te zijn van een goede kwaliteit,  diverse veredelaars brengen hun planten recht uit de zaai bak al op de markt en zijn dan dikwijls al geschikt voor de mest hoop.


In 2009 behaalde hij op de landelijke wedstrijd in Appeltern de eerste prijs en is in onze buurlanden al goed bekend.

SAMKE

 


In de komende jaren is SAMKE een begrip geworden binnen de fuchsia wereld en behaald vele prijzen op diverse tentoonstellingen.
In 2015 behaalde SAMKE op het 50-jarig jubileum van de NKvF de 1e prijs en de publieksprijs.
Jammer dat mijn vader dit succes niet heeft kunnen meemaken, maar hij zou apentrots geweest zijn.

samkeDe trotse winner, dhr en mevr ...........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geplaatst door DIGITON