Kuipplanten

Andere kuipplanten (5)
Een fuchsia is eigenlijk ook een kuipplant: ’s winters vorstvrij overwinteren. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat veel fuchsialiefhebbers er ook andere kuipplanten op na houden.

ERYTHRINA CRISTA GALLI COMPACTA of te wel KORAALBOOM
Niet alleen de plant zelf met zijn mooie koraalrode lepelbloemen, maar ook de Latijnse naam is op zich al indrukwekkend. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit tropisch Amerika

KoraalboomAls je een Erythrina gaat kopen doe dit dan alleen in een betrouwbaar tuincentrum en dan alleen als hij in bloei staat. Is het bijvoorbeeld een zaailing dan kan de bloei nog wel eens achterwege blijven. Deze plant is echt iets voor de liefhebber die wel eens wat anders wil. Toch is het beslist een gemakkelijke kuipplant; pas alleen op voor de stekels die aan de onderkant van de bladeren zitten. De bloemknoppen verschijnen op de nieuwe takken.

overwinteren
Het blad gaat vallen bij de eerste nachtvorst en dan gaat de plant naar binnen. Probeer de kluit dan zo droog mogelijk te krijgen, anders kan wortelrot optreden. Knip de struik terug op 5 cm boven de kluit. Omdat de koraalboom in de winterberging geen blad meer heeft kan hij in het donker bij ongeveer 5 graden worden weggezet.  Water geven is dan nauwelijks nodig.

verzorging
De wortelkluit kan het beste eind februari in goed doorlatende en voedzame grond worden opgepot. Zet de plant dan warmer en in het licht. Geef pas weer water als de nieuwe scheuten beginnen uit te lopen. Tijdens de bloei geven we rijkelijk water en wekelijks mest. Zet hem in de volle zon op een beschutte plaats. We moeten hem wel de ruimte gunnen; de takken kunnen wel 1 tot 3 meter lang worden; steunen met stokken is aan te bevelen. De bloeitijd valt normaal in juni-juli; bij een tweede bloei augustus-september.
Als de koraalboom is uitgebloeid, snoei de takken dan terug tot onder het restant van de bloemen. Bij aanhoudend mooi weer zal hij opnieuw knop zetten en bloeien.

vormgeving
Bij het wegzetten kan hij zowel vlak boven de grond als wat hoger worden teruggesnoeid. In dat laatste geval krijg je na een paar jaar de vorm van een knotwilgje. Komt de koraalboom in dat geval buiten te staan, dan ontstaat er wel vaak een probleem bij winderig weer: de takken kunnen dan af breken.
Geven we de voorkeur aan een korte struik dan knippen we bij een jonge plant op 20 cm de top eruit. Smeer de wond even in met boomhars en laat hem dan rustig het hele seizoen doorgroeien.

 

vermeerderen
De koraalboom kan ’s zomers gestekt worden bij 25 graden bodemwarmte. Dat kan het beste met een zgn. hieltje. Dat is het verdikte gedeelte onderaan de zijtak die aan de oudere tak zit. Deze methode wordt veel toegepast bij moeilijk te stekken planten. De stek met stekpoeder in zanderige grond plaatsen bij kamertemperatuur.

Frans van der Vorst